Gépkönyv
Beszerelési-és kezelési útmutató
CRW-400 fordított ozmózis víztisztítóhoz


Mi a fordított ozmózis?


A fordított ozmózis technológiáját először a NASA fejlesztette ki az űrhajósok számára, majd a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására.
A fordított ozmózis szűrők működési elve az ozmózis jelenség.
Az ozmózis egy spontán oldószer áramlási folyamat egy féligáteresztő membránon (semipermeable membrane) keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás. 
A fordított ozmózis: fordított ozmózis során az oldószer (pl.tiszta víz) áramlik külső- általában hálózati víznyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból (szennyezett víz) az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé (tisztított víz). Tehát az ozmózis áramlási iránya a külső-általában hálózati víznyomás hatására megfordul. A fordított ozmózist elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt technológiai rendszerben, nyomás alatt a féligáteresztő membrán szűrőn préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet. A fordított ozmózis során használt membrán szűrő vízáteresztő rés (pórus) mérete 0,0001 mikron nagyságú , amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.TFC membrán szűrő felépítése:


A víztisztító lelke az ozmózis membrán szűrő. A membrán szűrő számos hártyavékonyságú filmrétegből (féligáteresztő hártyából) áll, melyek egymáshoz vannak applikálva (felületük között távtartóval) és spirál alakban egymásra vannak csavarva egy műanyag, perforált (permeátum=tisztított víz gyűjtő) cső körül. A vékony filmréteg apró pórusai a vízmolekulákat átengedik, míg a vízben oldott állapotban lévő (a hártya pórusainál nagyobb méretű) anyagokat a hártya feltartóztatja. Amikor a bemenő víz keresztüláramlik a membrán szűrő felszínén, a molekulák behatolnak a membrán belsejébe, és a spirálban körbefolynak, majd a perforált cső közepén összegyűlnek. A visszamaradt, szennyeződésekben dús, ún. technikai víz (koncentrátum) összegyűlik és a membrán szűrő felszínéről a lefolyóba öblítődik.
A termék kizárólag háztartásban, helyi vízkezelés céljára használható. Teljesítménye nem elegendő családi házak, lakások központilag történő vízkezelésére. A termék nem alkalmazható mikrobiológiailag szennyezett vízre vagy ismeretlen eredetű vizek kezelésére. Csak olyan vízforrásra köthető, amely a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően került bevizsgálásra és ivóvíz felhasználási célra engedélyezve.


Méretek:
• magasság 42,8 cm, szélesség 25,21 cm, mélység 44,58 cm
• Súly:  11 kg
• Szín: fehér-fekete
Víztartály:
• Kapacitás: 6 liter
• Anyag: fém

A víztisztítóról általànosságban:
5 szűrési lépcsővel rendelkező, modern RO gép, kompakt, In-Line kivitelű szűrőegységekkel, gyorscsatlakozókkal szerelten, modern tisztavíz csapteleppel, tisztító egység+víztartály műanyag (fekete/fehér dizájn) dobozba építve (All-in-one kialakítás). BE-1000 nyomásfokozó nélküli, BE-1000P nyomásfokozóval ellátott típus. Utóbbi típusnál a szivattyú működtetéséhez elektromos csatlakozás szükséges.
A készülék közvetlenül az ivóvíz hálózatra (a vízvételi hely –pl. konyhai mosogató- hidegvízbekötésére) köthető. A kristálytiszta víz előállításához a víztisztító nem használ közvetlenül elektromos alkatrészeket, illetve vegyszereket, adalékokat, kémiai reakciók alkalmazása nélkül tisztítja a vizet. Első osztályú alapanyagból készült szűrők alkalmazása teszi lehetővé, hogy hatékonyan távolítsa el a lehetséges szennyezőanyagokat a vízből: az oldott anyagok több mint 95%-át, a szerves anyagok, a baktériumok és vírusok, a klór és származékai 99%-át. Kiszűri a lebegőszennyeződéseket, mint homok, iszap, rozsda, stb. így nem csak a víz ízét, de minőségét is javítja. Azáltal, hogy képes eltávolítani a vízből számos olyan, lehetséges szennyező anyagokat is, mint pl. ólom, réz, bárium, króm, higany, nátrium, kadmium, fluorid, nitrit, nitrát és szelén; egészséges, biztonságos tiszta vizet biztosít Önnek és családjának. Automatikusan szolgáltat ivóvizet. Önszabályozó és energiatakarékos víztisztító rendszer, amely a vízszükséglethez igazodva dolgozik. Könnyen kezelhető, megbízható és biztonságos.
A hosszú távú, megfelelő működés feltétele a gyártó által javasolt, meghatározott időközönként és megfelelő karbantartások (szűrőcserék, fertőtlenítés) elvégzése.


 Víztisztító egység 5 fokozatú szűrőrendszere:


Szűrőbetétek                                         Szűrési jellemzők                                                           Javasolt élettartam


5 mikronos PP előszűrő        Az 5 mikronos üledék szűrő 100%-ban polipropilén (PP)

                                       szálakból készül. Nagy kapacitású szűrő, eltávolítja az 5 mikronnál

                                       nagyobb lebegő szennyeződéseket: homok, rozsda, iszap, stb.                           12 hónap

                                      Helye: 1. szűrési lépcsőben. Quick gyorscsatlakozós, kompakt,

                                       In-Line kivitelű, méret: 2,5”.                                                                          
Aktívszén előszűrő              Az aktívszén előszűrő eltávolítja a következőket: szabad klór, illatanyagok,

                                      szerves szennyező anyagok, rovarírtószerek és vegyszerek, amelyek a víz            12 hónap

                                      kellemetlen ízéért és illatáért felelősek. Helye: 2. szűrési lépcsőben. Quick

                                      gyorscsatlakozós, kompakt, In-Line kivitelű, méret: 2,5”.                                   
Aktívszén előszűrő             Az aktívszén előszűrő eltávolítja a következőket: szabad klór, illatanyagok,

                                     szerves szennyező anyagok, rovarírtószerek és vegyszerek, amelyek a víz               12 hónap

                                     kellemetlen ízéért és illatáért felelősek. Helye: 3. szűrési lépcsőben. Quick

                                     gyorscsatlakozós, kompakt, In-Line kivitelű, méret: 2,5”. 
RO membrán szűrő           TFC technológiájú, Filmtec alapúanyagú, fordított ozmózis membrán szűrő.

                                     A membrán eltávolítja többek között a következő, vízben lehetséges

                                     szennyező-anyagokat: ólom, réz, bárium, króm, higany, nátrium, kadmium,              24 hónap

                                     fluorid, nitrit, nitrát és szelén, virus, bakterium, hormon, gyógyszerszármazék, stb.

                                     Helye: külön (gyorscsatlakozós) membránházban (2,5”), 4. szűrési lépcsőben.

                                     50 GPD (Gallon/nap). (TW30-1812-50) 
Aktívszén utószűrő           Az aktívszén utószűrő célja az ízjavítás. Eltávolítja a tartályból esetlegesen

                                    bekerülő szennyező- és illatanyagokat, ezáltal biztosítja a tisztavíz minőségét.           12 hónap

                                    Helye: 5. szűrési   lépcsőben. Quick gyorscsatlakozós, kompakt, In-Line kivitelű, méret: 2”.   


Kiegészítők a víztisztítóhoz:
A kiegészítők közül a visszasózó egység feladata a szervetlen ásványi anyagok (sók) – kalcium, nátrium, magnézium, kálium – visszapótlása (víztisztító által kezelt víz maradék összes keménysége visszasózó egység nélkül kisebb, mint a 201/2001. (X.25.) Korm. Rendeletben meghatározott 50 CaO mg/l), a sterilizáló UV-lámpáé pedig a baktériumok elleni védelem.


Előkészület:
A víztisztító csak beltéri helységben, fagymentes, közvetlen napfénytől védett helyre telepíthető. Legmegfelelőbb hely a víztisztító elhelyezésére a konyhai mosogatószekrény.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.