Fordított ozmózis (Reverse Osmosis=RO)

Wikipedia: "A fordított ozmózis során egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás hat. Ilyenkor a vízmolekulák a hígabb oldatba áramlanak és a töményebb oldat koncentrációját növelik. A folyamat éppen ellenkezője az ozmózisnak, amelynek során a koncentrációkülönbség kiegyenlítésére megindul a vízmolekulák diffúziója a hártyán keresztül a töményebb oldatba és ennek következtében túlnyomás (ozmózisnyomás) keletkezik."

Fordított ozmózis (RO) technológia a gyakorlatban

A fordított ozmózist elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt rendszerben , nyomás alatt egy féligáteresztő rétegen (membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet
A membrán vízáteresztő rés mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.
A fordított ozmózis technológiáját először a NASA fejlesztette ki űrhajósok számára, majd a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. 

Fordított ozmózis (RO) technológia elve a víztisztításban

Az RO víztisztítás technológiájában a fordított ozmózis során az oldószer (tiszta víz) áramlik külső - általában hálózati víz- nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból (nyersvíz) az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé (tisztított víz).

Tulajdonképpen a membrán szétválasztja az ideérkező vízáramot (nyersvíz) egy "tisztított" vízáramra mely utóbbiban található a kiszűrt szennyezőanyagok összessége jóval magasabb koncentrációban, mint az eredeti nyersvízben.


Mennyire hatékony a fordított ozmózis technológia membrán szűrője és hogyan biztosítja a tisztavizet?

Elmondhatjuk, hogy a fordított ozmózis technológia minden egyéb, ma ismert víztisztítási technológiánál hatékonyabb, mert a membrán szűrő -tulajdonságaiból adódóan (résméret: 0,0001 mikron)- eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből és gyakorlatilag csak a vízmolekulákat engedi át a réseken. A membrán szűrő réseinél a vírusok pl. 200-szor, a baktériumok pedig 2000-szer nagyobbak! A fordított ozmózis technológiával működő víztisztító általánosságban 95%-os hatásfokkal távolítja el a vízből a szennyező anyagokat.

Az 1-, 2-, 3- esetleg 4 lépcsős, fordított ozmózis technológiát nem alkalmazó víztisztítási technológiák a káros anyagoknak csak egy részét képesek kiszűrni a vízből.

A forralás csak részleges megoldást jelenthet, ugyanis ekkor sajnos csak a mikroorganizmusok pusztulnak el, a többi szennyeződéssel pl. vírusok, nehézfémek, nitrátok, vegyszerek, stb. nem tud mit kezdeni, azok a vízben maradnak. Sőt forralást követően nagyobb koncentrációban lesznek jelen a benne maradt szennyezőanyagok, hiszen forraláskor víz egy része párolog el, így ugyanannyi szennyeződés lesz jelen kevesebb vízben.

Klórozás= szükséges rossz: igaz fertőtleníti a vizet (egyetlen előnye), de mára már egyértelművé vált különböző, orvosi kutatások eredményeként, hogy tartósan a szervezetbe kerülve káros hatásai vannak az egészségünkre, ráadásul a vizet kellemetlen ízűvé és szagúvá teszi. A klórozott víz fogyasztása, felhasználása előtt el kell távolítani a klórt belőle.

A fordított ozmózis technológiát alkalmazó víztisztítók fő egysége, a membrán szűrő eltávolítja az alábbiakat: vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, klórt és származékait, ipari szennyezőanyagokat, radioaktív részecskéket, nitrátokat és nitriteket, arzént, a szervetlen sókat, gyógyszerszármazékokat, hormonokat, nehézfémeket... mindent, ami káros lehet a szervezetünkre.


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.