Egy átlagos emberi test 60 - 70 százalék vizet tartalmaz. Az emberi test víztartalma az életkor előre haladásával folyamatosan  csökken, valamint a különböző szervek víztartalma is eltérő.

Japán orvosok és kutatók viszont nem elégedtek meg ezzel a ténnyel, az emberi test folyadékának összetételét, tulajdonságait helyezték előtérbe. Közel 50 éve foglalkozik a japán orvostudomány azzal, hogy mennyire lényeges és milyen kedvező hatásokkal bír az emberi testben található vízzel azonos tulajdonságú víz fogyasztása, utánpótlása.

Az emberi test enyhén lúgos kémhatású vizet tartalmaz (pH 7.35 - 7.45 átlagosan). A pH érték röviden annyit jelent, hogy a hidrogén ionok milyen koncentrációban vannak jelen a testvízben. Az 1-től 10-ig meghatározott skála alapján a 7-es pH érték jelenti a semleges tulajdonságot, a pozitív ionok tekintetében. A 7 alatti érték esetén a pozitív ionok koncentrációja magasabb, ezt nevezzük savas tulajdonságnak. A 7-nél nagyobb értékkel rendelkező pH érték esetén viszont a negatív ionok koncentrációja dominál, ezt pedig lúgos kémhatásúnak nevezzük.

Egyre több tudományos kutatási eredmény gyűlik össze, hogy a betegségek hátterében a szervezet elsavasodása áll. Az eredményeket számos orvos és természetgyógyász is elismeri. A túl sok hús és cukor fogyasztása a test-víz pH értékét savas irányba mozdítja el, amely kedvezőtlen folyamatokat indít el a szervezetben.

Az elsavasodás fázisai:

1. fázis
Valamilyen fizikai vagy mentális zavar hatására testünk belső környezetének sav-bázis egyensúlya felborul, pH-értéke lecsökken.

2. fázis
A lecsökkent belső pH érték hatására a sejtek szerkezete megbomlik, beteggé válnak.

3. fázis
A sejtek baktériumokká, gombákká alakulnak át, illetve életteret biztosítanak az esetlegesen kívülről bekerülő mikroorganizmusoknak.

4. fázis
A baktériumok, gombák, robbanásszerűen szaporodásnak indulnak a szervezetben. Felélik, felemésztik a tápanyagokat, felélik megerjesztik a cukrainkat, zsírjainkat, fehérjéinket, anyagcsere termékeikkel tovább szennyezve, savasítva minket. Egyre inkább tönkretéve sejtjeinket, majd az egész testünket. Megbetegítve és élve elrohasztva bennünket.


A savasodás szervezetünkre gyakorolt hatása:

A túlzottan savas környezet élettani stressz a szervezet számára.

Ilyenkor felborul a normál működés, növekszik a csontok kalcium vesztesége, növekszik a cortizol szint, növekszik az izomveszteség, károsodnak a bélfalak, a sejtek elhalnak.

Gyulladásos folyamatok alakulnak ki, csökken az immunvédekezés, felgyorsul az öregedés, és rákos folyamatok indulhatnak el.

Az elfogyasztott ételek, felszívódásuk után, vérünk pH értékét savas vagy lúgos irányba tolják el.
Ha több savképző ételt fogyasztunk, akkor a szervezet kémhatása is savasodásnak indul.

A vér pontos pH értéke 7.365. Ezt a vér mindenáron fenntartja.

Ha túl savasan, egyoldalúan és tápanyagokban szegényesen táplálkozunk:

  • akkor a vér a szövetekből, csontokból, izmokból vonja ki, rabolja el az ásványi anyagokat, így alakulhatnak ki az ásványianyag-hiány okozta betegségek (pl.: fogszuvasodás, ínysorvadás, csontritkulás, érelmeszesedés, visszeresedés, porckorongpanaszok, lágyéksérv, hajhullás, kopaszodás, ráncok),
  • akkor a szervezet megpróbálja eltávolítani a túl sok savat a vesén, a beleken és a bőrön keresztül, így kialakulhatnak a kiválasztás okozta betegségek (pl.: akne, lábizzadás, foglepedék, gennyes mandulák, ekcéma, furunkulus (kelés), karbunkulus (kelevény), neurodermatitis, allergiák, pikkelysömör, nyílt lábszárfekély, bőrviszketés, aranyeres csomók), és amikor a szervezet elért egy olyan fokra, hogy képtelen eltávolítani, kiüríteni a savakat, akkor pedig elraktározza, megpróbálja a keringési rendszertől minél távolabb tudni, és kevésbé veszélyes helyeken raktározni őket. Így zsírszövetek hoz létre, és ott tárolja, (ez lehet az erek falán is) vagy átalakítja a híg erősen maró savakat kövekké kristályokká, hogy ne marják szét a sejteket, szöveteket, szerveket. Így jelennek meg a lerakódás okozta betegségek (pl.: érelmeszesedés, epekő, vesekő, hólyagkő, reuma, köszvény, artrózis, szélütés, öregségi foltok, fogkő, lipóma (zsírdaganat), fibróma (kötőszöveti daganat)).
  • A túlsavasodás egyenes következménye lehet például a szívinfarktus, a reuma, a köszvény, a vesebetegségek, a szélütés, bőrbetegségek, a cukorbetegség, a gyomor- és bélbetegségek, csontritkulás, valamint a legtöbb rákos megbetegedés.

A cellulitisznek vagy közismert nevén narancsbőrnek is az egyik kiváltó tényezője a túlsavasodás.

De a magas vérnyomás kialakulása is az elsavasodásnak köszönhető: Az elsalakosodás túl "sűrűvé", savassá teszi a sejteket és sejtnedveket. Megindul a salaklerakódás a kéz- és a lábujjakban, zsír lerakódás az erek falán, hogy ne marják szét azt az erős savak. A vörösvértestek megmerevednek, nehezen jutnak át hajszálereken. A vérkeringés rosszabbodik, a vérnyomás megemelkedik.


A japán orvosok megállapítása szerint a kedvezőtlen folyamatok elkerülése és egészségünk megőrzése érdekében egyrészt javasolt nagyobb arányban zöldséget vagy tengeri hínárt fogyasztani, másrészt javasolt a szervezetbe lúgos kémhatású folyadékot bevinni, amely kompenzálja a savasító folyamatokat.

A lúgosság fenntartása a testben azért fontos, mert szervezetünk enyhén lúgos természetű, és ebben a környezetben működnek az egyes biokémiai folyamatok optimálisan.

A táplálkozás általi, szervezetre gyakorolt kémhatást táplálkozással és folyadékbevitellel tudjuk tudatosan befolyásolni.


A lúgos víz fogyasztásának előnyei:

  • méregtelenít, azaz eltávolítja a raktározott savas szennyeződéseket és mérgeket,
  • a méregtelenítési folyamat súlycsökkenést idézhet elő,
  • segíti az általánosan jó egészségi szint és gyógyulás elérését azzal, hogy normalizálja a szervezet pH egyensúlyát,

ahogyan a mérgek ürülnek a szervezetből, úgy erősödik az immunrendszer,

  • az A-, E- és C-vitaminhoz, valamint a szelénhez hasonlóan erős és hatékony antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal eltakarítja a szabad gyökök túlnyomó részét a szervezetből,                                                                                                                                                 
  • az ivóvíznél hatszor hatékonyabban hidratálja a szervezetet,Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.